School/sportkampen

Het Jeugdvakantieloket biedt financiële ondersteuning aan kampen en vakantieactiviteiten die worden georganiseerd door organisaties uit Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit deze regio.

Het Jeugdvakantieloket ondersteunt tevens scholen en sportverenigingen uit ons werkgebied bij de organisatie van school-/sportkampen wanneer er sprake is van een financieel kwetsbare doelgroep.

Hieronder een greep uit de projecten die wij gesteund hebben.

School/sportkampen

‘Met z'n allen slapen in het verenigingsgebouw is leuk!’

Voor de voetballertjes van HVV Laakkwartier is het pupillenkamp in de herfstvakantie iets waar al jaren naar wordt uitgekeken. Voor veel van de 30 deelnemers is er thuis onvoldoende budget voor een herfstvakantie buiten de deur. Als het eindelijk hun beurt is mogen de 10- tot 12-jarigen van maandag tot vrijdagmiddag met hun luchtbed/matje en slaapzak in het verenigingsgebouw van de voetbalvereniging logeren.

Natuurlijk staan sport en voetbal centraal tijdens de week. En ook puzzeltochten, droppings, een griezeltocht in het bos, een dagje pretpark, en een bezoek aan een professionele voetbalclub staan op het programma. De Crea-Bea-knutselochtend is jaarlijks een doorslaand succes. Aan de hand van een vast thema worden die dag de mooiste creaties geknutseld. Bijvoorbeeld een eigen metalenschild rond het thema middeleeuwen.

Hoewel je zou verwachten dat het bezoek aan het pretpark of aan Ajax of Feyenoord het hoogtepunt van de week is voor de voetballers, blijkt dat vaak niet het geval. Als vrijdag de vraag komt wat de leukste herinnering aan de week is, is het antwoord soms heel verrassend: ‘Mijn eigen schild maken’ en ‘Met anderen slapen in het verenigingsgebouw.’

Evert Pronk
voormalig medeleider-organisator

Project: Pupillenkamp

Periode: herfstvakantie

Organisatie: HVV Laakkwartier, voetbalclub uit het Haagse Laakkwartier

‘Drie dagen genieten zonder zorgen’

Vanaf groep 1 spaart basisschool Het Startpunt al voor het afsluitende schoolkamp van de leerlingen van groep 8, allen van niet-Nederlandse afkomst. Als het eindelijk zover is, stappen de 21 leerlingen en 8 begeleiders op de fiets voor hun rit van 10 kilometer naar watersportaccommodatie De Madelief, aan de rand van Den Haag/het Westland.

Sommige kinderen zijn nog nooit buiten de stadsgrenzen van Den Haag geweest en ze zijn al helemaal niet gewend om buitenshuis te slapen. Tijdens het schoolkamp slapen de kinderen in tenten die zij zelf moeten opzetten, een activiteit op zich.

Survivallen ware hit

Tijd om zich te vervelen is er niet tijdens het driedaagse kamp. De leerlingen gaan overal fietsend naar toe: een museum in Scheveningen, een bunker in de duinen, een rondvaart in de Rotterdamse haven en uitleg over de waterkering van Hoek van Holland. Allemaal activiteiten die zij anders nooit meemaken, evenals kanoën en levend Stratego.

Het survivallen op de laatste dag is een ware hit. Vooral het tokkelen vanuit de hoge bomen, met als doel landen op het eilandje. Tot grote hilariteit komt bijna iedereen in de vijver terecht en zit er niets anders op dan terugzwemmen. Dat ze drijfnat zijn, deert de kinderen niet. Hun basisschooltijd is op een prachtige manier afgesloten met drie dagen lang genieten zonder zorgen.

Trevor Reis
Gymleraar en gedragsspecialist

Project: Schoolkamp groep 8 ter afsluiting basisschooltijd

Periode: zomervakantie

Organisatie: Basisschool Het Startpunt, in de Schilderwijk Den Haag