Vakantiekampen

Het Jeugdvakantieloket biedt financiële ondersteuning aan kampen en vakantieactiviteiten die worden georganiseerd door organisaties uit Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit deze regio.

Het Jeugdvakantieloket ondersteunt tevens scholen en sportverenigingen uit ons werkgebied bij de organisatie van school-/sportkampen wanneer er sprake is van een financieel kwetsbare doelgroep.

Hieronder een greep uit de projecten die wij gesteund hebben.

Vakantiekampen

‘Kinderen vragen wanneer ze weer mee mogen’

‘Drie dagen survivallen en overnachten in een sporthal met tachtig 8- tot 12-jarigen uit het speciaal onderwijs. Een groot avontuur voor de deelnemende kinderen, die normaal gesproken in de schoolvakanties niet op vakantie gaan en veel rondzwerven op straat in Den Haag, waar zij wonen. Tijdens het SGK survival-/sportkamp op het natuurterrein van Ockenburgh zijn de kinderen de hele dag en avond in touw. Ze gaan mountainbiken, boogschieten, kanoën en klimmen. Samen bouwen ze een vlot en is het best wel spannend tijdens de spokentocht in het bos. Ook het bowlen is een vast onderdeel van het kamp. Maar het absolute hoogtepunt is de disco, met een echte dj en een danswedstrijd.

Logeren in verenigingsgebouw

De kinderen eten en slapen in het verenigingsgebouw van de plaatselijke voetbalvereniging. Daar wordt voor hen gekookt. Er staan gezonde maaltijden op het menu, al is de patat die SGK gratis krijgt aangeboden, een waar feest.

De laatste dag staat in het teken van de Hollandse spelletjes zoals koekhappen en spijkerpoepen. Moe en heel voldaan keren de kinderen weer huiswaarts, sommigen zelfs huilend. En allen met de vraag: ‘Wanneer mag ik weer mee?’

Gijs van Wijk
SGK sportleraar

Project: Survival-/sportkamp

Periode: herfstvakantie

Organisatie: SGK

‘Hoogtepunt is de geboorte van het kalfje’

De meeste bezoekers van ontmoetingscentrum Kariboe Bibi, uit de Haagse Spoorwijk, blijven tijdens vakanties vaak in hun eigen buurt, waar weinig groen te vinden is. Daarom organiseert STEK in de zomervakantie een gezinsvakantieweek waar 27 kinderen en hun 18 ouders samen 4 dagen logeren in de groepshotel de Tienhoeve, in de achterhoek van Hengelo.

Tijdens de eerste dag maken de moeders en kinderen van 4 tot 12 jaar kennis met de boer en boerin van boerderij Ruimzicht in Halle-Heide, en met de koeien, kalfjes en stier. Er is gelukkig ook tijd om de schattige kleine poesjes en pony’s te knuffelen en te aaien. De groep ziet hoe er van koeienmelk kaas wordt gemaakt. Het blijft niet alleen bij het kijken naar zoveel lekkers. Gelukkig mogen zij ook proeven van de heerlijke biologische kazen. Tijdens de rondleiding in de kas zien zij hoe de groenten en fruit groeien.

Op dag 2 zijn de jongeren tot 17 jaar en hun ouders aan de beurt. Hoogtepunt van de dag is de geboorte van een kalfje, dat de naam Kariboe krijgt, wat ‘Welkom’ betekent. Dag 3 staat in het teken van klussen op de boerderij door ouders en kinderen. Ook mogen zij die dag de dieren voeren.

Vakantiegevoel

Naast het bezoek aan de boerderij, wordt er samen gekookt en is het genieten van elkaars kookkunsten. De kinderen zijn uren zoet op het springkussen. Ook gaan zij zwemmen en fietsen in de omgeving. Tussendoor is er tijd voor ouders en kinderen om samen spelletjes te spelen.

De kinderen van 12 tot 18 jaar gaan op een nachtelijke tocht. Onder begeleiding van een paar ouders worden zij in het bos gedropt op ongeveer 5 kilometer van het groepshotel. De vakantieweek wordt afgesloten met een bonte avond, door de oudste kinderen georganiseerd. Iedereen danst en zingt uit volle borst mee. Deze paar dagen Hengelo voelen als een echte vakantie. Kortom, heerlijk een paar dagen lekker op adem komen.

Lerina Kwamba
Projectleider

Project: Kariboe Bibi kamp

Periode: zomervakantie

Organisatie: STEK voor Stad en Kerk, Den Haag