Vakantieactiviteiten

Het Jeugdvakantieloket biedt financiële ondersteuning aan kampen en vakantieactiviteiten die worden georganiseerd door organisaties uit Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit deze regio.

Het Jeugdvakantieloket ondersteunt tevens scholen en sportverenigingen uit ons werkgebied bij de organisatie van school-/sportkampen wanneer er sprake is van een financieel kwetsbare doelgroep.

Hieronder een greep uit de projecten die wij gesteund hebben.

Vakantieactiviteiten

‘Nieuwe vrienden maken dankzij kunst’

‘Maak een nomadenrugtent waarmee je je overal thuis voelt als je op reis gaat. En als je niet op reis gaat, een tent waarmee je een vakantiegevoel krijgt.’ Dat is de opdracht aan kinderen uit de Schilderswijk, Transvaal en andere Haagse aandachtswijken, die meedoen met de KunstKaravaan, georganiseerd door Art-S-Cool, de kunstschool uit de Haagse Schilderswijk. De jaarlijkse KunstKaravaan, middenin de zomervakantie, is speciaal voor kinderen die niet op vakantie gaan. Volgens Art-S-Cool levert kunst een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert hun zelfontplooiing en geeft zelfvertrouwen.

Geen nomadenrugtent hetzelfde

Gedurende vijf dagen wordt een grote tent elke dag op een ander plein in de wijk opgezet en kunnen de nieuwsgierig geworden kinderen binnenlopen.

Vier kunstenaars van Art-S-Cool prikkelen de creativiteit van de 250 kinderen die verspreid over de week werken aan hun eigen nomadenrugtent. Ze durven steeds meer en passen hun ontwerp aan om het nog bewegelijker of groter te maken. Ook ouders zijn welkom en helpen mee en komen zo in contact met andere ouders.

Geen nomadenrugtent wordt hetzelfde. Er is een bed voor het knuffeldiertje, een rugzak met vleugels, een plekje voor de familie en een voetballiefhebber maakt een rugtent met een voetbalspel. Trots gaan alle kinderen met hun nomadenrugtent op de foto. Iedereen maakt die week nieuwe vrienden. Ook met buurtbewoners zoals de Turske moskee die spontaan Turkse thee aanbiedt. En Haagse Hopjes stellen hun toiletten en keuken open. De KunstKaravaan werkt echt verbindend in de wijk, iedereen helpt elkaar. En als ware nomaden volgen veel kinderen de KunstKaravaan van plein naar plein.

Laura van Eeden
Directeur Art-S-Cool

Project: De KunstKaravaan Schilderswijk

Periode: zomervakantie

Organisatie: Art-S-Cool, kunstschool, Schilderswijk in Den Haag

‘Een verrijking andere culturen te leren kennen’

Het Vakantiebos gedurende drie weken in de zomervakantie, is inmiddels een fenomeen. Kinderen uit de wijde omgeving komen één en soms alle vijftien dagen naar het vakantiebos op de grens van Den Haag en Rijswijk. Sommige deelnemertjes van vroeger zijn nu zelf vrijwilligers. Niet verwonderlijk, want elk jaar komen oude bekenden van vorig jaar terug. Hun eerste vraag is dan: ‘Gaan we net als vorig jaar weer…..?’

Hoogtepunten vakantiebos

Er zijn dagelijks talloze activiteiten in het bos, op het basketbal- en voetbalveld voor de ongeveer 2500 deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen van 4 tot 15 jaar.

Elke leeftijdsgroep gaat een dagje weg naar strand, zwembad of speelparadijs en de oudste kinderen van 13 tot 15 jaar gaan zelfs vijf dagen op kamp. Er zijn te veel activiteiten om allemaal op te noemen, maar een paar hoogtepunten zijn de waterdag georganiseerd door de 11- tot 15-jarigen, de disco opgezet door de 9- tot 12-jarigen, levend stratego in het bos, zelf kunstwerken maken onder leiding van een kunstenaar, en heerlijk spetteren met verf en verf naar elkaar gooien tijdens de verfdagen.

Behalve de Nederlandse leiding, zijn er elk jaar twintig vrijwilligers uit andere Europese landen. Voor de kinderen en de leiding een verrijking om andere culturen te leren kennen tijdens de themadag waarin de Europese vrijwilligers zichzelf, hun land en achtergrond presenteren.

Het is geweldig om te zien hoe blij kinderen worden van hun vakantiegevoel tijdens het vakantiebos. En helemaal leuk is als zij voor het naar huis gaan ‘dankjewel voor vandaag’ zeggen.

Thomas Veltman en Frouke Brouwer
Activiteitenbegeleiders

Project: Vakantiebos

Periode: zomervakantie

Organisatie: Don Bosco Rijswijk